Musikkindustrien – forkast eller behold?

Dette blogginnlegget ble inspirert av Jan Omdals strålende artikkel Noen forsøker å ta fra deg internett. Selv om den har en noe tabloid tittel, så er det noe hold i det.

På meg virker det som om musikkindustrien – og spesielt den i USA prøver å gjøre absolutt mest mulig jævelskap i sine siste krampetrekninger før den dør – noe som minner om når supernovaer “rydder” litt i nabolaget når den kollapser.

Men fordeler og ulemper med musikkindustrien, slik jeg ser det:

Fordeler:

 • De gir oss musikk og gir enkelte mulighet til å gjøre karriere med musikk. Dette er positivt for de som blir oppdaget og slipper gjennom nåløyet.

Ulemper:

 • Musikken de gir oss er bred og grupper uten bredt potensiale blir ikke satset på. Dette vil si at den eneste musikken de satser på å pumpe ut er pengemaskiner som perler på ei snor. Jeg mener ikke at dette er galt, men jeg mener at det er umoralsk å skylde eksklusivt på fildeling som eneste grunn for å satse kun på bred musikk. “Smal” musikk hadde nok forsvunnet uansett mengde fildeling fra de store.
 • De er store. Med at de er store, følger makt. Med at de har makt så bruker lakeiene til musikkindustrien frykt, usikkerhet og tvil (FUD – fear, uncertainty and doubt) med det resultat at de som blir saksøkt blir redde og går med på å betale noen tusen dollar og ikke flere millioner dollar som kravet blir hvis de går i retten.

Det er også verdt å nevne at musikkindustrien har skylapper på og er drevet av gamle forretningsmodeller som baserte seg på å ha kontroll over folkemassen. Med skylappene ser de bare skogen for svin – de ser ikke det at det er andre ting som konkurrerer om fritidspengene til folk – og de ser heller ikke mulighetene som ligger i skogen. Det de skjønner er at det er penger å tjene på å skremme folk med trusler. Det at noen skarve menneskerettigheter blir forkastet i prosessen er bare en positiv sideeffekt </sarkasme>.

Så, skal musikkindustrien forkastes?

Ja. I allefall i sin nåværende form. I dag kan man kjøpe studioutstyr som er godt nok for å produsere musikk for ikke så mange tusenlapper. Det er en grunn nok til å kjøpe musikk fra indie-labeler som virkelig gjør en god jobb.

PS: Jeg var nok forutinntatt mot musikkindustrien før jeg begynte å skrive på dette innlegget.

One thought on “Musikkindustrien – forkast eller behold?”

 1. Ja sikkert forutinntatt, som så mange andre som lar seg uhemmet infisere av unøynsert søplejournalistikk.
  …men det pleier nå alltid å være en god ide å sette seg litt inn i fakta.

  FDor det første; hvem er “de”. hvis du sikter til platebransjen bør du tat deg en titt på hvem disse organisasjonene representere. F-eks RIAA og fono i norge, og der har du mangfoldet dit-
  At du ikke klarer å finne frem i jungelen av det som tilbys i dagens musikkmarked får du ta på egen kappe. Mangfoldet er der men flere o0g flere av disse småhar ikke økonomisk ryggrad og bukker under.

  Da er det vel mange som har “skylapper” da. Alle som prøver å beskytte sine egne rettigheter. Software, film, spill skylapper hele gjengen.

  Jeg kan laste ned musikk direkte til mob med noen få tastetrykk. Hvem leverer innholdet til spotify?

  Man kan jaggu spørre hvem som ikke har fulgt med i timen.

  Ikke prøv å diskutere hva det koster å lage et skikkelig t album.
  Hvis du tror et soundblaster kort og en kinesisk mic på kjøkkenet gjør susen, tar du sørgelig feil. Du har tydeligvis ikke holdt på så mye med musikk produksjon, hadde du det hadde du visst hvor mye som ligger bak i TIMER.

  Og nei man er avhengig av noen av de “store” for å kunne leve av musikk.
  …derimot er man avhengig av at folk betaler, men det virker som et konsept som er vanskelig å fatte for enkelte.

  Skarve menneskrettigheter?
  Det er vel rimelig å anta at du ikke snakker om de skarve musikernes rettigheter.
  Nei riktig du snakker om retten til gratis underholdning….eller?

  Det kaller jeg et hån mot hele menneskerettsbegrepet og alt det innebærer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *