Hallo i Luken

Musikkindustrien – forkast eller behold?

Dette blogginnlegget ble inspirert av Jan Omdals strålende artikkel Noen forsøker å ta fra deg internett. Selv om den har en noe tabloid tittel, så er det noe hold i det.

På meg virker det som om musikkindustrien – og spesielt den i USA prøver å gjøre absolutt mest mulig jævelskap i sine siste krampetrekninger før den dør – noe som minner om når supernovaer “rydder” litt i nabolaget når den kollapser.

Men fordeler og ulemper med musikkindustrien, slik jeg ser det:

Fordeler:

  • De gir oss musikk og gir enkelte mulighet til å gjøre karriere med musikk. Dette er positivt for de som blir oppdaget og slipper gjennom nåløyet.

Ulemper:

  • Musikken de gir oss er bred og grupper uten bredt potensiale blir ikke satset på. Dette vil si at den eneste musikken de satser på å pumpe ut er pengemaskiner som perler på ei snor. Jeg mener ikke at dette er galt, men jeg mener at det er umoralsk å skylde eksklusivt på fildeling som eneste grunn for å satse kun på bred musikk. “Smal” musikk hadde nok forsvunnet uansett mengde fildeling fra de store.
  • De er store. Med at de er store, følger makt. Med at de har makt så bruker lakeiene til musikkindustrien frykt, usikkerhet og tvil (FUD – fear, uncertainty and doubt) med det resultat at de som blir saksøkt blir redde og går med på å betale noen tusen dollar og ikke flere millioner dollar som kravet blir hvis de går i retten.

Det er også verdt å nevne at musikkindustrien har skylapper på og er drevet av gamle forretningsmodeller som baserte seg på å ha kontroll over folkemassen. Med skylappene ser de bare skogen for svin – de ser ikke det at det er andre ting som konkurrerer om fritidspengene til folk – og de ser heller ikke mulighetene som ligger i skogen. Det de skjønner er at det er penger å tjene på å skremme folk med trusler. Det at noen skarve menneskerettigheter blir forkastet i prosessen er bare en positiv sideeffekt .

Så, skal musikkindustrien forkastes?

Ja. I allefall i sin nåværende form. I dag kan man kjøpe studioutstyr som er godt nok for å produsere musikk for ikke så mange tusenlapper. Det er en grunn nok til å kjøpe musikk fra indie-labeler som virkelig gjør en god jobb.

PS: Jeg var nok forutinntatt mot musikkindustrien før jeg begynte å skrive på dette innlegget.