Laktosefri fiskegrateng
Ingredienser
For å lage laktosefri fiskegrateng til 2-3 personer trenger du:
- 600-800 gram hvit fisk. Jeg anbefaler en blanding mellom isgalt, hyse/kolje og torsk.
- 50-100 gram melkefri margarin
- 0.5l laktosefri melk
- 1dl siktet hvetemel
- 2-3dl makaroni
- Griljermel
Det er valgfritt med:
- 1 egg
- Muskattnøtt
- 100 gram Jarlsberg ost (jeg tåler denne selv om jeg ikke tåler annen ost og melk)
Utstyr
Av kjøkkenutstyr trenger du:
- Liten kasserolle (1.5l)
- Stor kasserolle (2.5l+)
- Spiralvisp
- Ildfast form (ca. 2l)
Framgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader.
Ha vann og salt i en liten kasserolle la og det koke opp. Kasserollen skal være ca. halvfull.
Del og rensk fisken for bein og legg fisken oppi kasserollen som koker opp og la fisken småkoke.
Ha melk og vann (tilsammen rundt 1.2l) i en 2-3l kasserolle.
Legg oppi osten, margarin og hvetemel før du setter på varmen. Det er veldig viktig at hvetemelet blir blandet inn kaldt.
Sett på varmen og rør rundt hele tiden helt til det koker. Dette er et veldig viktig punkt. Om du ikke rører rundt vil hvetemelet brenne seg fast til bunnen av kasserollen. Når det koker, så koker det fort opp.
Slå av begge platene når sausen koker og tøm vannet fra kasserollen med fisk.
Ta fram en ildfast form og spe noe av sausen over i formen. Legg et lag med makaroni over sausen. Deretter legg fisken over makaronien og enda et lag makaroni over fisken. Hell resten av sausen forsiktig over slik at du ikke flytter på makaronien og fisken. Du skal såvidt se det øverste laget med makaroni.
Strø over et lag med griljermel på toppen og sett formen inn i ovnen og la det stå i rundt 20 minutter på 200 grader.
Nå du tar den ut av ovnen så la den stå i noen minutter før du forsyner deg av den.
Bilder
Trykk på bildene for større versjon