Hallo i Luken

EU-supperåd (retten til å bli glemt)

Av og til lurer jeg på hva som foregår i styrhusene til EU-toppene.

Det som fikk meg til å lure denne gangen er forslaget om retten til å bli glemt på internett ((VG: EU vil la folk forsvinne fra internett)) av Viviane Reding.

Å foreslå noe sånt viser bare at EU-toppene lever i sin egen lille bobleverden med sin egen virkelighetsoppfatning som ikke stemmer med den virkelige verden.

Forslaget innebærer blant annet at folk får «retten til å bli glemt» hvis de ønsker å forsvinne fra for eksempel Google eller Facebook.

– Beskyttelse av personlig informasjon er en grunnleggende rettighet, sa Reding da hun la fram forslagene til en oppgradering av EUs vern av elektroniske personopplysninger.

Dagens lov er fra 1995, lenge før sosiale medier og søkemotorer ble allemannseie. Nå vil Reding la folk få eie sitt eget digitale fotavtrykk, inkludert fotografier.

Hva skjer når man får en ny lov? Man vil gjerne kunne håndheve loven. Og for å håndheve denne loven, om det blir en lov, så blir DLD ((Datalagringsdirektivet)) bare barnemat. Det er så mye galt i dette at jeg vet ikke hvor jeg skal starte…

1) Google og Facebook er selskaper basert i USA.

Om ikke EU har skjønt det før nå, så er ikke USA medlem i EU, ei heller plassert i Europa.

**2) Vern av elektroniske personopplysninger

**

Formålet er kanskje greit nok. Det er nok av personer som har blitt hetset på nett og som kanskje vil fjerne seg selv fra nettet. Problemet er hvordan å håndheve vernet av elektroniske personopplysninger. For å kunne si at noe tilhører noen er vi inne på digitale rettigheter (DRM) og det er noe som alle sliter med, både produsenter og konsumenter.

Det er en smal sak å omgå de fleste DRM-feller. Kan det avspilles kan det kopieres, så enkelt er det. Det samme gjelder personlig informasjon fra en Facebook-profil eller et Google-søk, inkludert bilder.

3) Datalagringsdirektivet?

For å kunne vite hvem som har en kopi av din profil på sin datamaskin, må noen ((myndighetene)) vite hvem som har nettopp kopier av dine bilder på sin datamaskin. Og da må nettet overvåkes. Og da oppnår myndighetene noe de har siklet etter leeenge, total oversikt over befolkningen. I tillegg blir det sikkert krav om å kun bruke EU-godkjente datamaskiner (hardware + software) koblet til EU-nett (tidligere internett). Facebook og Google får bare tilgang om de unnfaller seg EU og sine lover… .