Hallo i Luken

Slik tvinger man seg selv til å spare penger

Grovt sett er det 2 situasjoner der man skal spare penger. Det er enten som singel eller som par (samboer eller gift, uansett).

Med denne enkle metoden tvinger man seg selv til å ha noe til overs når neste lønning kommer. Fra barndommen husker man at man må leve etter evne. Det stemmer ikke. Man må leve under evne for å kunne spare.

For å ta single først:

Som singel har man gjerne kun 1 konto. Og til gjengjeld blir den kontoen brukt til alt, det være husleie, regninger og mat. Det er komplett “kaos” og det blir det ikke kontroll av. For å spare må man ha kontroll. Som singel trenger man minst 3 kontoer for å kunne spare tvungen uten at det føles tvungen ut. Disse kontoene er lønnskonto, sparekonto og en regningskonto.

Her er tanken av pengene skal komme inn på lønnskontoen, og deretter skal mesteparten av pengene overføres til regningskontoen. I de fleste nettbankene kan du opprette en månedlig overføring på lønningsdagen. Denne overføringen skal gå til regningskontoen. Du skal ha maks rundt 2000 – 3000 på lønnskontoen til enhver tid. Og dette er den eneste kontoen med VISA.

Avtalegiroer og diverse efakturaer skal kun betales fra regningskontoen. Det som er til overs dagen før lønningsdagen på regningskontoen og lønnskontoen skal overføres til sparekontoen.

[graphviz]

digraph test

{

lønnskonto [label=”lønnskonto m/VISA”];

lønnskonto -> regning [label=”alt unntatt 2-3 tusen”];

regning -> sparing [label=”alt, dagen før lønning”];

lønnskonto -> sparing [label=”alt, dagen før lønning”];

regning -> “efaktura / avtalegiro / husleie”;

}

[/graphviz]

Skal du kjøpe noe stort må du overføre penger til lønnskontoen. Og siden du må planlegge det så ødelegger det fint for de verste impulskjøpene (noe som ikke går så greit når du skal spare)!

Deretter kommer pardans:

Dette er faktisk ikke så komplisert. Det er egentlig bare 2 ekstra kontoer i forhold til single, og det er lønnskontoen til partneren, felleskonto og 3 ekstra VISA-kort.

Det skal være 4 VISA-kort totalt. Det er ett for hver av lønnskontoene og hver partner skal ha 1 VISA-kort til felleskontoen.

Felleskontoen skal gå til felles løpende kostnader som mat, bensin og lignende.

[graphviz]

digraph test

{

lønnskonto1 [label=”lønnskonto 1 m/VISA”];

lønnskonto2 [label=”lønnskonto 2 m/VISA”];

bruks [label=”felles brukskonto uten VISA”];

felles [label=”felleskonto m/VISA”];

spar [label=”felles sparekonto uten VISA”];

lønnskonto1 -> bruks [label=”nesten alt på lønningsdag”];

lønnskonto2 -> bruks [label=”nesten alt på lønningsdag”];

bruks -> “efaktura / avtalegiro / husleie”;

bruks -> spar;

bruks -> felles [label=”ukentlig overføring”]

}

[/graphviz]

Dette er ikke så forbanna komplisert som det ser ut til. Det er bare å bruke 5 minutter på å sette seg inn i det, og deretter bruke 10 minutter på å finne ut hva man trenger og deretter 10 minutter i nettbanken på å opprette kontoer og overføre avtalegiroer og efakturaer.

Deretter er det bare å la tiden gå og se pengene øke i antall på sparekontoen.

DP: Samboerfella.

DP: Økonomisk taushet.

DP: Unngå pengekrangel.