Lørdagens korrespondentbrev fra Beijing
Det er alltid interessant å lese korrespondentbrevene fra NRK.
Denne gangen er det Anders Magnus fra Beijing.
Kineserne er fremdeles veldig hårsåre etter Jagland ødela alle samarbeidsavtaler med Kina for overskuelig fremtid, og det merkes, som forventet.
Anders Magnus er under overvåkning 24 timer i døgnet, som forventet.
Tilogmed internett er strupet, og all trafikk går jo bokstavelig talt gjennom den Kinesiske _brann_mur, som forventet.
Men det som overrasket meg var beskrivelsen av hvordan datamaskinene lever sitt eget liv, hvordan de har problemer med å sende e-post og så videre.
At NRK sender journalister ut i “felten” med datamaskiner og utstyr til land som Kina uten å ha fullkrypterte datamaskiner og mobiltelefoner er ikke forventet. Som synser synes jeg NRK burde ha tatt litt mer høyde for at ulumskheter kommer til å skje utenfor Norge. Egentlig burde alle maskiner som går utenfor NRK sine lokasjoner fullkrypteres. Man vet aldri når man mister eller blir frastjålet en datamaskin. For de fleste er selve datamaskinen det mest verdifulle, men for noen er innholdet mer verdifullt enn selve datamaskinen. Det finnes nok mye snacks i en datamaskin til en journalist, som f.eks kontakter og kilder.
Som Anders Magnus sier / skriver:
Både hjemme og på jobben ble PC’ene utsatt for datainnbrudd og uregelmessigheter. Plutselig kunne maskinene slå seg på av seg selv, og kontaktlister og kalendre ble gjennomsøkt.
Med fullkryptert disk ville det ha vært svært vanskelig å komme seg inn og installere drit. Greit, med kameraovervåkning og fysisk keylogger i tastaturet går det an å sniffe passordet. Men med token-basert pålogging (noe lignende som på nettbanken) hadde gjort keylogging tilnærmet ubrukelig. Men det kreves at man har med seg token til enhver tid, selv i dusjen.
Neste problem er å komme seg på nett uten å bli overvåket den veien. VPN er en vei å gå, men jeg har mine tvil på at diktaturet tillater fullkrypterte tilkoblinger over lengre tid. Men her vil også token-basert pålogging med forhåndsinstallerte sertifikater gjøre susen. Om det virkelig kniper går det an å bruke en Iridium-terminal eller to for å få informasjon ut.
Men jeg har en følelse av at Anders Magnus ikke forteller den hele og fulle sammenhengen mellom NRK sine tekniske løsninger og hvordan de som journalister egentlig har det på jobb i Kina.