Hallo i Luken

Økonomien går i dass

Sakset fra kommentarfeltet på E24.

Folkens, se på dette som et spill i monopol. Dere er 4 stk. som spiller, og det er en som utmerker seg og eier de fleste gatene med flere hus og hoteller. De 3 andre spillerne klarer ikke å unngå å lande på disse stedene og må betale for seg. Spillet kommer til det punktet hvor den ene spilleren eier ca. 75% av alle gatene og håver inn penger kontinuerlig. Ettersom de tre andre spillerne begynner å gå tom for penger begynner de med å pantsette det lille de eier for å holde hode over vann lengst mulig. Etter et par runder er også disse pengene borte og han med mest eiendommer får overta de pantsatte eiendommene. De tre spillerne er nødt til å kaste inn håndkleet og begjære seg “konkurs” = Game over, vi har en vinner. MEN, nå er vinneren så godt i gang og tjener så mye penger at han vil jo overhode ikke at spillet skal slutte der, så for å holde hjulene gående slik at han tjener enda mere penger blir spillerne enige om at de får låne penger av banken. Ulempen her er at uansett hvor disse lander på brettet må de betale for seg, for alt tilhører en spiller. De kan aldri kjøpe tilbake gatene, for det har de ikke råd til. Spillet er i utgangspunktet over, men holdes kunstig i live. Opptaket av gjeld er økende, og kan aldri betales tilbake. Banken låner ut penger som den aldri vil få igjen. Spillet er forlengst over, men man nekter å avslutte det. Monopol er egentlig en meget god analogi for det som skjer i verden, akkurat som makroøkonomiske modeller er til for at de på en enkel måte skal forklare hva det er som skjer i økonomien.