Norges nye kampfly, del 2

Dersom det ikke skjer noe spektakulært og Eurofighter sender inn et anbud til mandag, så håper jeg at Norge velger svenskenes Gripen. Sett i forhold til nytteverdi og militære egenskaper er Gripen overlegen F-35 på norske forhold.

F-35 er tross alt et lite bombefly designet for å angripe stillinger ‘behind enemy lines’ først. F-35 er ikke et fly en velger for å forsvare Norge mot en invasjon. Se gjerne faktaposten om flyene jeg skrev for litt siden.

Om Eurofighter ikke leverer anbud, så håper jeg at det anbudet svenskene kommer med gruser USA sitt anbud.

2 thoughts on “Norges nye kampfly, del 2”

  1. Dette er bare sprøyt… Militært overlegent? Vi har ikke et invasjonsforsvar lengre og som resultat av det har vi heller ikke behov for kun defensive fly. I tillegg er stealthegenskaper en helt annen dimensjon. For norges egen del er det opplagt at EF er en god kandidat men å gå for JAS er bare uhørt. Et B-fly til halve prisen i rein desperasjon for å få solgt det. Hvis Norge kjøper dette flyet for å tekkes SV så sier opp mitt norske statsborgerskap tror jeg.

  2. Spiff, hvis du virkelig mener Gripen er et B-fly så har du utrolig lite peiling! Ikke bare er det fullt på høyde med F-35 på mange områder, det overgår også den amerikanske konkurrenten flere steder. Cockpiten er ett eksempel. Her er JSF svært bra, men har en del mangler som Gripen er mye bedre på (jeg har bare testet F-35, men har sett inngående presentasjoner av Gripen sin). En annen soleklar fordel for svenskene er at et Gripen-kjøp vil bety enorme kontrakter for norsk næringsliv, noe som selvfølgelig må påvirke en politiker som har landets beste i tankene, ikke bare hva pilotene skulle synes er kult… Vet du forresten hva den nye versjonen innebærer? Den er skreddersydd for norske forhold, intet mindre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *