Hallo i Luken

Jævelunger

Dagbladet har en artikkel om en femåring som ble stemt ut av barnehagen. Det står videre også det at han som ble “utvist” fra klasserommet, også hadde dårlig oppførsel og problemer med å tilpasse seg. I ettertid ble det påvist autisme hos femåringen.

Så til det jeg lurer på.

Hvilke virkemidler kan man bruke mot det vi på godt norsk kaller for jævelunger? Disse ungene som bestandig prater i timen, forstyrrer medelever og gjør læringsmiljøet surt for alle de andre elevene i klassen? Hva er virkemidlene? Skal det være slik at 1, -en-, person skal kunne ødelegge skolegangen for 24 andre personer?

Hvorfor skal det være slik at personer med dårlig oppførsel og problemer med å tilpasse seg, på død og liv må følge klasseromsundervisning? Er det så vanskelig å skjønne det at hvis man fjerner uroelementene i et læringsmiljø, så gjør man det lettere for 24 andre personer å lære noe og få bedre kunnskap.

Skal f.eks. enkelte former for autisme og andre sinnslidelser være en blankofullmakt til å forstyrre undervisningen så mye som mulig?