Hallo i Luken

NAF Badeolje og hudkreft

Vi bruker en del NAF Badeolje i uken mot tørr hud og eksem. Så helt tilfeldigvis kom jeg over noen artikler og sider som handler om mineralolje, noe som er hovedingrediensen i badeoljen. Kort og godt står det at mineralolje, eller paraffin liquidum, er et photocarcinogen som frigjør frie radikaler og brytes ned til mindre og mer skadelige hydrokarboner når det blir utsatt for sollys.

Kilden på dette er gjennom en lenke med kildehenvisninger. Først kom jeg over en publikasjon som fant ut at 4 av 5 fuktighetskremer gir mus hudkreft ((Greit nok at det er hårløse mus, men det gir en viss pekepinn på hva vi mennesker burde ta hensyn til selv om dette er mus med tynn hud og som har blitt utsatt for skadelige mengder med UVB-stråler i 20 uker før forsøket)). Den siste kremen var en krem som laboratoriet hadde fått laget spesifikt for dette forsøket. Den kremen ekskluderte både sodium lauryl sulfate og mineral oil, noe som viste seg å ikke påvirke antall tilfeller av kreft hos musene.

sodium lauryl sulfate (an irritant; Bock et al., 2007; Slotosch et al., 2007) and mineral oil (a stimulator of UVB tumorigenesis; Kligman and Kligman, 1992)

Kort og godt er mineralolje noe som kan stimulere hudkreft om man bruker mineralolje på huden går på stranda når det er sol.

Jeg vet at overskiften er litt hysterisk og kan skape angst. Men på den andre siden når man vet hva man burde og ikke burde gjøre så er NAF Badeolje veldig bra for tørr hud når den blir brukt rett. Mineraloljemolekylet er et ganske stort molekyl og det binder til seg veldig mange vannmolekyler fra badevannet. Når det blir smurt på kroppen vil oljen feste seg til kroppen med masse vann. Derimot vil det suge vann fra huden om oljen smøres direkte på tørr hud og gjøre huden verre og tørrere.

Det burde også stå på flasken noe som dette:

  1. NAF Badeolje inneholder mineralolje, noe som kan være skadelig i sollys. Ikke bruk badeoljen før du går ut og det er sol.
  2. NAF Badeolje må ikke smøres på tørr hud. Den må blandes med vann før den smøres på huden. Det er jo tross alt en badeolje(!)

PS! Det er også veldig mange solkremer som inneholder mineralolje/flytende parafin!