Hallo i Luken

Slik manipuleres bildebevis

Referanse til artikkelen om parkeringsvakter som har bildebevis med klokkeslett.

I dag er “alle” kamera som selges digitale og alle kameraene til parkeringsvakter er digitale. For hvilke parkeringsselskaper vil bruke store penger på film og fremkalling?

Det vil da si at alle bevisene er digitale. Og det er i realiteten bare bits and bytes… som enkelt kan forandres på.

Dette er måtene å gjøre det på.

1) Alle filer (på seriøse filsystemer) har både klokkeslett på når de er opprettet, modifisert og sist besøkt (create, modified, last access). Disse kan forandres med et lite program som tar 5 minutter å lage for den erfarne.

2) Moderne digitalkameraer lagrer meta-informasjon i bildefilene. Dette kalles EXIF-data. Blant annet informasjon om kamera, linse, blitz, iso og selvsagt når bildet ble tatt er lagret. Dette kan forandres.

3) Kameraet kan også skrive klokkeslett i selve bildet slik eldre analoge kamera gjorde. Dette er litt verre å manipulere, men å forandre klokka på kameraet er enklest.

Dessuten:

Bildene våre, som er tatt av bilen klokken 11.49 og 12.04, har bildenumrene etter hverandre. Hvis vedkommende skal ha stilt på klokken på kameraet, må nummerserien ha blitt brutt. Vekterne dokumenterer hver feilparkering med et kamera som har klokke, sier ansatt og styremedlem i City Park, Gunnar Johansen.

Dette er løgn og bedrag, og det vet Gunnar Johansen godt. Selvsagt går det an å forandre klokkeslettet på kameraet uten at det skal ha noe å si for nummeret til bildet! Dette er bare en bortforklaring til en “brysom” journalist.