Hva med å ta lønna fra Torberg Falch og gi de til studieplasser?

Like sikkert som at sommeren er på hell og studentene forbereder seg på neste semester, kommer det en eller annen brannfakkel inn i debatten om hvem som skal betale for utdanningen.

Denne gangen klarer en professor fra NTNU å prestere å si at det skal være en avgift på høyere utdanning, og spesielt medisin-, sivilingeniør- og siviløkonomstudiene. Og bare på grunn av de får et, i følge Falch, et unormalt høyt lønnshopp når studiene er ferdige(1).

Aner jeg litt misunnelse og en politisk dreining mot rødt? For hvem ellers vil at alle skal tjene like mye uavhengig av utdanning?

Og er det ikke slik at de som tjener mye også betaler prosentvis mer i skatter og avgifter til Staten enn de som jobber i kassa på Rimi og dermed vil betale mye mer tilbake på “lånet” utdanningen koster (grunnskole, vgs og universitet/høyskole).

Til syvende og sist ville forslaget til Falch medføre at jeg aldri hadde kunne tatt høyere utdanning og blitt Master i Computer Science. 50000 er veldig mye penger å svi bort for en som er sikker på hva han skal bli, men usikker på om han klarer det.

Heldigvis er utdanningsminister Tora Aasland på fornuftens side og slukker fakkelen.

 1. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/elevavisen/artikkel.php?artid=10026006 []

6 thoughts on “Hva med å ta lønna fra Torberg Falch og gi de til studieplasser?”

 1. Er så enig. Kommer fra et arbeiderklasse hjem hvor bøker var en mangelvare. I dag er jeg nylig utdannet master i statsvitenskap.

 2. Om han vil studentene skal bli mer ivrig etter å bli fort ferdig og ikke være evighetsstudenter, kan det jo heller innføres rabatt (fradrag) i studiegjelden etter endt utdannelse og selvsagt bestått eksamen for de som har vært kjappe.
  Bedre gulrot det enn å kreve betaling for hvert studieår,- det siste vil jo gjøre at en del ikke vil ha mulighet til å studere pga økonomien.

 3. Forslaget til Falch ville også gjort at kunnskapskløfta ville blitt større, pga. at fattige familiar ikkje kan ta seg råda til eit slikt lån. I dag har vi moglegheita til å bruke stipenda våre til kost og losji, så om Falch får vilja si, ville det ført til at ferre hadde råda til å flytte heimaifrå og må velje ut i frå kva studietilbod det er i nærområdet…

  Heia Tora Aasland!

 4. Tipper at denne avgiften ville blitt lagt etter at studiet var ferdig og dermed ville den ikke berøre “fattige” familier. I forhold til kostnaden på studieplassen, samt den økonomiske gevinsten du får ved endt legestudie er disse 50.000 lommerusk.

 5. Prof Falch er nok så langt fra rødt som du får det. For oss på venstresiden er det viktigere at alle har lik rett til utdanning. uavhenig av foreldres økonomiske situasjon, enn å gjøre utdanning dyrt og kun tilgjengelig for de bemidlede.

  Det er forøvrig ikke første gang denne mannen er ute i media med rare påstander og meninger.
  For et par år siden mente han at det ikke var vits i å øke lærerlønna, fordi lærerene ble jo ikke noe flinkere av den grunn? .. som om det noensinne har vært grunnen til at folk stiger i lønn fra år til år…

  Nei, vi kan betakke oss for denne slags høyrevridd politiske meninger om utdannelse og lønn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *