Hardangerfjorden ER tapt

Hardangerfjorden er tapt(1).

Det er ikke noe vei utenom. Den regjeringen vi har nå har gang på gang bevist at det er pengene som rår, og pengene alene. Hvorfor skulle det være noe anderledes med Hardangerfjorden? Det er ikke akkurat det eneste stykke natur vi har i Norge. Litt må man jo ofre for å sikre kraftforsyningen til vestlandet, ikke sant?

Og attpåtil klarer lokale folk å klage på at regjeringen vil la de få lavere strømpriser og sikrere levering. Det står litt i kontrast til det som skjedde i vinter da vestlandet ble en egen strømsone og ramaskrikene som fulgte etter det(2)(3).

På én måte er det provoserende at regjeringen har trumfet gjennom Hardangermastene uten å så mye som å høre på noen andre. Men det var forventet adferd fra Jens S. Men det som nå er ekstra provoserende er at med en gang oppslutningen på en meningsmåling faller 10% på en måned, så vakler Jens S(4)(5). Han vet at det som er viktigere enn penger, er makten til å styre pengene.

Det som også gjør det ekstra provoserende er at regjeringen har som vane for å trumfe gjennom saker for et døvt øre. Og deretter når reaksjoene kommer så later de som om det aldri har skjedd noe. Og når de får massive reaksjoner på det i denne saken,  så bukker under presset.

Jeg personlig håper at kraftledningen blir lagt på en måte slik at det skjemmer minst mulig. Men jeg tror nok ikke det kommer til å skje. For Jens har pengene, men ikke ballene til å bruke noen kroner ekstra i Norge.

 1. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10026059 []
 2. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=586908 []
 3. http://www.tu.no/energi/article240085.ece []
 4. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10026011 []
 5. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10017550 []

4 thoughts on “Hardangerfjorden ER tapt”

 1. Men har vi diktatur i Norge altså?
  Jeg viste ikke dette. Viste ikke at Jens Stoltenberg alene bestemmer alt hva som skal skje i dette landet. Spesielt. Trodde regjeringspartiene var demokratiske, og saker ble avgjort ved hjelp av avstemninger?
  Dette er altså feil? Jens Stoltenberg er Norges Kim Jung-Il?

  Dette er gode nyheter. Endelig har Norge gitt opp demokratiet, og satt inn en diktator. Slik at avgjørelser til det beste for befolkningen kan bli vedtatt. Uten protester fra uvitende mennesker som alltid skal blande seg.

  Når det kommer til kraftlinjer så er det en konsekvens av vår livsstil. Din og min. Uten kraftlinjer kunne du ikke brukt PC, du kunne ikke blogget. Med mindre du har dine egene solceller eller en liten vindmølle. Noe du sikkert får lov til å ordne deg, dersom du virkelig vil jobbe mot kraftlinjer.

  Det blir veldig dumt å sitte her, på din elektroniske PC, å klage på at strømnettet blir for godt utbygget. Uten strøm, intet moderne samfunn. Så enkelt er det.

  Legger man disse kablene under vannet, vil det ta enormt lang tid å reparere eventuelle feil. Noe som vil føre til overbelastninger og strømstans flere steder.
  Og da skal man se hva som virkelig betyr noe for folket. Konstant strømlevering, eller fin natur i en eller annen fjord på vestlandet. En fjord de fleste nordmenn aldri har vært, eller kommer til å være i nærheten av. Men den er jo fin på TV.

  Vi har en lei tendens til å tro vi har krav på alt.
  Vi skal ha et topp moderne strømnett, men ingen høyspentmaster.
  Det er dessverre umulig. Tesla brukte mye tid på å prøve å utvikle trådløs transport av strøm, men klarte det ikke.
  All moderne forsking som elektronikk produsenter har sponset for å fullføre hans ønske. Har feilet.
  De har så vidt klart å transportere lav-spent strøm over få cm avstand.

  Så vi må se litt realistisk på dette.
  Vil vi ha et moderne samfunn? Vil vi ha strøm? Vil vi ha TV? Vil vi ha lys? Vil vi ha vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, tørketromler, spillkonsoller, datamaskiner, printere, kjøleskap, microbølgeovn, komfyr etc. etc?
  Ja, tydeligvis vil vi det, for så si alle har flere av de nevnte apparatene. Og bruker disse hver dag, de vil til og med si de er avhengige av det.
  Så da velger vi et liv med strøm. Da går det utover naturen, det vet vi.
  Vi kan velge å verne naturen. Men da må vi velge å leve en helt annen livsstil.

  Vårt samfunn er så avhengig av konstant strømtilgang, at et brudd på få timer vil føre til enorme konsekvenser.
  En kabel som ligger under vannet i en fjord som dette, vil ta ca 3 måneder å reparere dersom feil oppstår. Mer enn nok tid til at det vil få fatale følger for flere mennesker og bedrifter. Spesielt om dette skjer på vinteren, noe det ofte gjør. Da det er den tiden hvor naturen viser sine hardeste sider, og utsetter kabler for mest slitasje. Og det er den tiden på året hvor presset på strømnettet er klart størst.
  Fordi vi liker å ha høyere temperatur inne i stua vår, enn hva det er utendørs.
  Nekter vi myndighetene å bygge ut strømnettet, velger vi til slutt å gi fra oss muligheten til nettopp det. Da må vi regne med 2-3 måneder uten varme, uten noen av våre luksusapparater, uten alle våre elektroniske duppeditter.

  Bare det å potensielt ikke få ladet mobilen, er for mange god nok grunn til å bygge master hvor enn faen man ønsker.

  Men uansett, men hva du vil om vår livsstil, og vår behov for strøm.
  Men gjerne at et brudd på 2-3 måneder ikke ville fått konsekvenser.
  Men gjerne at det å legge kabler under havet i dype fjorder, er mer fornuftig enn å bygge master.
  Men da forholder du deg ikke til virkeligheten du lever i.

  Og men gjerne at Jens Stoltenberg er enerådende leder av landet du bor i.
  Men gjerne at han er diktator, og bestemmer alt hva regjeringen skal ta seg til. Dessverre er det feil. Hadde vært så mye greiere å ha EN bestemt person man alltid kunne hatet på når noe gikk galt.

  Stortinget har vedtatt utbyggingen.
  Ikke Jens Stoltenberg.

 2. Det er ikke en kjeft som nevner Hardangerbrua med et ord, med den vil vel hardingene ha. Snakk om MONSTER!!!!!!!

 3. Glenn
  :

  Dette er gode nyheter. Endelig har Norge gitt opp demokratiet, og satt inn en diktator. Slik at avgjørelser til det beste for befolkningen kan bli vedtatt. Uten protester fra uvitende mennesker som alltid skal blande seg.

  Nei, gud forby at staten skal måtte vike for argument fra lokalt beboende. Dette er ikke snakk om et diktatur, dette er snakk om først og fremst den minimale informasjonen gitt, motatt, analysert og handlet som følger av av vårt storting. At denne teksten er rettet for mye i retning en bestemt person er greit nok, men at han er å blir en frontfigur er ikke å se bort ifra, og dermed lett å legge skylden på.

  :

  Når det kommer til kraftlinjer så er det en konsekvens av vår livsstil. Din og min. Uten kraftlinjer kunne du ikke brukt PC, du kunne ikke blogget. Med mindre du har dine egene solceller eller en liten vindmølle. Noe du sikkert får lov til å ordne deg, dersom du virkelig vil jobbe mot kraftlinjer.
  Det blir veldig dumt å sitte her, på din elektroniske PC, å klage på at strømnettet blir for godt utbygget. Uten strøm, intet moderne samfunn. Så enkelt er det.

  Godt poeng, men er dette noe som skal vere tilfellet uten unntak? Og til hvilken pris? Hvis vestlandet var den sentraliserte delen av landet, vi trengte strøm, og fant ut at store deler av østlandet ville passe perfekt som vann-magasin, ville dette vere en enkel sak å få igjennom? Skal man følge kraftlinje-politikken virker det slik, for så lenge tiltakene gagner de sentraliserte områdene av landet så er vist midlene hevet over både tvil og kritikk.

  :

  Og da skal man se hva som virkelig betyr noe for folket. Konstant strømlevering, eller fin natur i en eller annen fjord på vestlandet. En fjord de fleste nordmenn aldri har vært, eller kommer til å være i nærheten av. Men den er jo fin på TV.
  Vi har en lei tendens til å tro vi har krav på alt.

  Igjen mister du litt poenget her, fjordene en av de store inntektskildene til disse delene av landet. Det man frykter ved å bygge disse linjene er ikke først å fremst å “skjemme naturen”, man er redd for å miste mye av en inntektskilde i reiselivsbransjen. Beklager om en senterparti-bølge slår over vestlandet, men flere og flere bjynner å innse hvor overkjørte vi blir, da spesielt angående kraftlinjesaken i Hardanger.

  :

  Så vi må se litt realistisk på dette.
  Vil vi ha et moderne samfunn? Vil vi ha strøm? Vil vi ha TV? Vil vi ha lys? Vil vi ha vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, tørketromler, spillkonsoller, datamaskiner, printere, kjøleskap, microbølgeovn, komfyr etc. etc?
  Ja, tydeligvis vil vi det, for så si alle har flere av de nevnte apparatene. Og bruker disse hver dag, de vil til og med si de er avhengige av det.
  Så da velger vi et liv med strøm. Da går det utover naturen, det vet vi.
  Vi kan velge å verne naturen. Men da må vi velge å leve en helt annen livsstil.
  Vårt samfunn er så avhengig av konstant strømtilgang, at et brudd på få timer vil føre til enorme konsekvenser.

  Tja, hvordan Bergen får strømmen sin er vel egentlig ikke Hardangers problem for så vidt. Hvorfor skal andre enn de som faktisk skal bo og arbeide i nærheten av sagt master ha noen innvirkning på hvor en eventuelt kraftforbindelse skal ligge? Om Bergen vil ha strøm, flott for dem. Hvordan de har tenkt å få den dit får vere deres eget problem, og skal de gjennom hardanger bør de og staten regne med å måtte inngå et kompromiss, på Hardangers vegne.

  :

  En kabel som ligger under vannet i en fjord som dette, vil ta ca 3 måneder å reparere dersom feil oppstår. Mer enn nok tid til at det vil få fatale følger for flere mennesker og bedrifter. Spesielt om dette skjer på vinteren, noe det ofte gjør. Da det er den tiden hvor naturen viser sine hardeste sider, og utsetter kabler for mest slitasje. Og det er den tiden på året hvor presset på strømnettet er klart størst.
  Fordi vi liker å ha høyere temperatur inne i stua vår, enn hva det er utendørs.
  Nekter vi myndighetene å bygge ut strømnettet, velger vi til slutt å gi fra oss muligheten til nettopp det. Da må vi regne med 2-3 måneder uten varme, uten noen av våre luksusapparater, uten alle våre elektroniske duppeditter.
  Bare det å potensielt ikke få ladet mobilen, er for mange god nok grunn til å bygge master hvor enn faen man ønsker.

  Igjen, ikke Hardangers problem, vil de ha strøm skal de få det, men ikke slik at det kan gå utover andres verdier.

  :

  Men uansett, men hva du vil om vår livsstil, og vår behov for strøm.
  Men gjerne at et brudd på 2-3 måneder ikke ville fått konsekvenser.
  Men gjerne at det å legge kabler under havet i dype fjorder, er mer fornuftig enn å bygge master.

  Fornuftighet har blitt beseiret før av nødvendigheten for støtte, noe artikkelen vist til i blogg-innlegget klart viser deg at er mulig i denne saken også.

  :

  Men da forholder du deg ikke til virkeligheten du lever i.

  Jo, jeg forholder meg til den realiteten vi i bygdenorge opplever, ikke den en utenforstående måtte se.

  :

  Og men gjerne at Jens Stoltenberg er enerådende leder av landet du bor i.
  Men gjerne at han er diktator, og bestemmer alt hva regjeringen skal ta seg til. Dessverre er det feil. Hadde vært så mye greiere å ha EN bestemt person man alltid kunne hatet på når noe gikk galt.
  Stortinget har vedtatt utbyggingen.
  Ikke Jens Stoltenberg.

  Endelig er jeg enig i noe du sier. Til blogg-eieren, prøv å vinkle neste innlegg bedre, ellers svært fornøyd. ^^
  PS; Glenn? Er det ikke AKKURAT dette vedtaket som nå synes å bevre i nevnt VG-artikkel?

 4. @Glenn

  Om Jens Stoltenberg ikke ville ha luftspenn, ville det ha blitt vedtatt da?

  @Amund

  Du er tydeligvis fra Hardanger. Du får prøve å innføre en kw/h-avgift på strømmen som skal går gjennom mastene som går til kompensasjon til de berørte :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *