Hallo i Luken

Homeøpati er svindel, EOD.

Herlig kommentar fra Jørgen Skavlan i Aftenposten i dag ((Aftenposten)) om homeøpati.

For det kan ikke repeteres mange nok ganger, homeøpati er bare tull. Det var kanskje ikke svindel til å begynne med, men det er det nå. Det er ikke så viktig med pasienters velvære, så lenge de klarer å dra kortet og huske PIN-kode. Det blir det samme som religion og scientologien, bare du klarer å dra kortet er de kjempevenner med deg.

Leder Tiril Friid Fladeby i Norske Homeopaters Landsforbund sin respons ((Svar på tiltale)) sier bare at hun er ei naiv næpe satt i fronten for å skjule de virkelige smartingene som har klart å stelle i stand en slik lukrativ forreting, nemlig å selge et klapp på skulderen med sukkerpiller, aprikoskjerner og vann til priser som selv Kristin Halvorsen ville skamme seg over.

Bare se på disse gullkornene:

– Vi kan ennå ikke forklare hvordan medisinen vår virker

Rart det. Medisinen er sukker og vann. Rart at ikke hele verden drikker sukker og vann for å kurere alle verdens sykdommer? Inkludert hull i tennene?

– Dette er usakelig kritikk, som vi nesten ikke orker å bruke tid på, sier Tiril Friid Fladeby, leder i Norske Homeopaters Landsforbund.

Og dette er et usaklig svar. Det er vel symptomatisk for alle religiøse å avfeie ethvert “galt bevis”.

Uansett er det nettopp slike utsagn at kritikken er berettiget.

– Det er som regel skeptikerne som kommer med kritikk av oss. Dette er en gruppe som jobber bevisst for å bryte ned alternativ medisin generelt og homeopati spesielt. De har medlemmer fra både forskermiljø, helsevesen og media og bruker sin stemme til å få frem sitt budskap. Vi har nesten ikke klager fra pasienter, og når halvparten av befolkningen søker alternativmedisin bør det være et tegn til skolemedisinen på at folk ikke får det de er ute etter der, sier Fladeby.

Selvsagt er det skeptikerne som er skeptiske! Hallelujafolket bæsjer jo ikke i eget rede.

Like selvsagt er det at det er ingen klager fra pasientene når de er døde av kreft etter å ha spist aprikoskjerner!

Resten skjønner at de har vært dumme nok til å kaste bort penger på tull og at det lønner seg ikke å gå videre med det.

– Vi har masse forskning som viser at de som får homeopatsik behandling blir bedre, men vi kan fortsatt ikke si noe om hvorfor de blir friske. Vi kan ennå ikke forklare hvordan medisinen vår virker i organismen, sier Fladeby som viser til studer der opp mot 70 prosent av homeopati-brukerne opplever en bedring i sykdommen sin.

Forskning, som i reproduserbare, kryss-sjekkede doble blindtester? Nei, tror ikke det. Uansett er det forskjell på følt eller målt temperatur. Det sammer gjelder sykdom. Litt godprat kan få selv han Gammel-Erik til å føle seg super i 5 minutter.

Så et lite visdomsord:

Når alternativ medisin blir testet og bevist, slutter det å være alternativ medisin og blir medisin.

Richard Dawkins

PS: EOD står for End Of Disqussion.