Bakers: Mellomgrovt halvstekt brød
Etter å ha lest noen artikler om hva vi egentlig får i oss av mat, har jeg tenkt å prøve å gå gjennom innholdet i enkelte “vanlige” matprodukter.
Disse artiklene er:
Sannheten om maten din (Aftenposten)
Vet du hva du spiser? (Aftenposten)
– E-stoffer gjør barn hyperaktive
Først ut er vanlig halvstekt brød fra Bakers.
Ifølge innholdslisten inneholder dette brødet (i rekkefølge):
- Hvetemel
- Vann
- Sammalt hvete (11.4%)
- Linfrø
- Havregryn (2.3%)
- Gjær
- Vegetabilsk fett og olje
- Boghvete
- Salt
- Tørket surdeig av hvete
- Sesamfrø
- Solsikkekjerner
- Hirsefrø
- Hvetegluten
- Konserveringsmiddel (E282)
- Emulgator (E471)
- Surhetsregulerende middel (E330)
- Melbehandlingsmiddel (E300, enzymer)
- Og det kan forekomme spor av soya, melk og valmuefrø.
Holdbarhet i romtemperatur er 6 dager.
Brødet er godt det, når det er nystekt. Og det inneholder jo endel naturlige ingredienser som ikke trenger noen nærmere forklaring. Men på slutten (innholdslisten er sortert i synkende prosentandel av innhold) kommer de mer rare og unaturlige stoffene som man ikke forbinder med brød.
Konserveringsmiddel E282.
Dette stoffet tilhører propionat-familien. Det engelske navnet er calcium propionate. En norsk oversettelse vil bli noe som kalsiumpropionat. Oppgaven til stoffet er å forhindre muggsopp. Stoffet er koblet til irritasjon, rastløshet, mangel på konsentrasjon og søvnforstyrrelser hos barn.
Surhetsregulerende middel (E330).
Også kjent som sitronsyre. Organisk.
Melbehandlingsmiddel (E300, enzymer).
Askorbinsyre, Vitamin C.
Og det kan forekomme spor av soya, melk og valmuefrø.
Man orker ikke å vaske maskinene ordentlig?