Bakers: Mellomgrovt halvstekt brød

Etter å ha lest noen artikler om hva vi egentlig får i oss av mat, har jeg tenkt å prøve å gå gjennom innholdet i enkelte “vanlige” matprodukter.

Disse artiklene er:

Sannheten om maten din (Aftenposten)

Vet du hva du spiser? (Aftenposten)

– E-stoffer gjør barn hyperaktive

Først ut er vanlig halvstekt brød fra Bakers.

Bakers Mellomgrovt halvstekt brød

Ifølge innholdslisten inneholder dette brødet (i rekkefølge):

  • Hvetemel
  • Vann
  • Sammalt hvete (11.4%)
  • Linfrø
  • Havregryn (2.3%)
  • Gjær
  • Vegetabilsk fett og olje
  • Boghvete
  • Salt
  • Tørket surdeig av hvete
  • Sesamfrø
  • Solsikkekjerner
  • Hirsefrø
  • Hvetegluten
  • Konserveringsmiddel (E282)
  • Emulgator (E471)
  • Surhetsregulerende middel (E330)
  • Melbehandlingsmiddel (E300, enzymer)
  • Og det kan forekomme spor av soya, melk og valmuefrø.

Holdbarhet i romtemperatur er 6 dager.

Brødet er godt det, når det er nystekt. Og det inneholder jo endel naturlige ingredienser som ikke trenger noen nærmere forklaring. Men på slutten (innholdslisten er sortert i synkende prosentandel av innhold) kommer de mer rare og unaturlige stoffene som man ikke forbinder med brød.

Konserveringsmiddel E282.

Dette stoffet tilhører propionat-familien. Det engelske navnet er calcium propionate. En norsk oversettelse vil bli noe som kalsiumpropionat. Oppgaven til stoffet er å forhindre muggsopp. Stoffet er koblet til irritasjon, rastløshet, mangel på konsentrasjon og søvnforstyrrelser hos barn.

Surhetsregulerende middel (E330).

Også kjent som sitronsyre. Organisk.

Melbehandlingsmiddel (E300, enzymer).

Askorbinsyre, Vitamin C.

Og det kan forekomme spor av soya, melk og valmuefrø.

Man orker ikke å vaske maskinene ordentlig?

2 thoughts on “Bakers: Mellomgrovt halvstekt brød”

  1. Interessant lesing… nå mener jeg artiklene. Ja, det er grunn til å være skeptisk når det gjelder innholdsstoffer generelt, ikke bare i brød. Hva har søtningstoffer som aspartam og sorbitol å gjøre i en rekesalat?
    Men jeg reagerer på én ting i bloggen din:
    “Og det kan forekomme spor av soya, melk og valmuefrø.”
    –> “man orker ikke å vaske maskinene ordentlig?”
    Det kan nok stemme for noen tilfeller, men selv om maskinene vaskes meget grundig, vil det alltid være mulig for allergener å feste seg andre steder grunnet frøstøv og partikler som er i luften. Kun en hermetisk adskilt produksjon der allergener fremkommer kan sikre at ingen allergener smitter andre varer. Derfor sikrer de fleste seg ved å gi advarselen.

    Det har altså ikke noe med sløvhet eller giddalaushet å gjøre, men rett og slett et føre-var prinsipp.

  2. Takk for en interessant kommentar.

    Det at de sikrer seg med en advarsel kan jo også bli en hvilepute senere, der de har den advarselen og det er liksom ikke så nøye lengre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *