Hallo i Luken

Enkel oppskrift på hveteboller,

Oppskriften inneholder ca. menge innhold i forhold til hverandre.

  • 100g smeltet margarin. For laktosefri kan du bruke margarin uten melk og salt.
  • 3 dl væske (melk, fløte eller vann. Valget er ditt). For laktosefrie boller går det an å bruke enten bare vann eller laktosefri melk.
  • 1 egg
  • 1 pose tørrgjær (eller 50g vanlig gjær)
  • 2 dl sukker
  • Halv teskje salt
  • Litt kardemomme
  • 600 g hvetemel (eller mer hvis det trengs)
  • Rosiner

Start med å blande gjæren godt ut i ca. 40 grader varmt vann i et glass. Det trenger ikke være mye vann, 1 dl er mer enn nok. La det stå en liten stund mens du blander resten. Jeg bruker å blande det våte først inkl gjær og deretter det tørre. Om gjæren trives i vannet vil det nesten skumme av det og da vet du at du har en vinner.

Om deigen er klissete og du har blandet i alt melet så har du bruk for lite mel. Du skal kunne ta på deigen uten at den fester seg til deg.

Når du har mikset deigen skal den heves godt, gjerne i en halvtime-time i varmt bad. Jeg bruker å fylle en kasserolle med passelig varmt vann og sette bakebollen i det med et kasserollelokk over. Når deigen har nådd lokket har den hevet nok.

Etter heving er gjerne deigen litt klissete igjen, men det gjør ikke noe. Den skal deretter eltes godt og deles opp i 16-20 like store deler. Gjerne bruk noe mel slik at den ikke blir så klissete. Jeg bruker å lage 16 boller ut fra denne oppskriften. Det passer perfekt for 1 brett i ovnen.

Husk å bruk bakepapir på stekebrettet.

Sett ovnen på 40 grader, gjerne varmluft om du har det.

Lag boller av de 16 delene og plassér de på brettet med ca. like stor avstand. Sett brettet inn i ovnen som har ca. 40 grader og la bollene vokse! Øk temperaturen til 200 grader når bollene er sånn passe store (etter rundt 30-45 minutter). Da skal bollene steke i ca. 10 minutter, eller til de blir gyldne.

Jeg skal legge ut bilder neste gang jeg lager boller! :).

Oppdatert: Bilde (trykk for større versjon)